دکتر حسین سالور فوقتخصص اکولوپلاستیک در اینباره به «جامجم» میگوید: «اکولوپلاستیک یکی از رشتههای فوقتخصصی چشمپزشکی است. این رشته درمان بیماریها و جراحیهای مربوط به حدقه چشم، پلک و مجاری اشکی را شامل میشود. در نتیجه درمان هر مشکلی که در ارتباط با مجاری اشکی باشد، به این پزشکان مربوط است.
به عنوان مثال اگر فرد اشکریزش یا کمبود اشک داشته باشد باید به این پزشکان مراجعه کند. بیماریهای پلک مانند تومورهای پلک، افتادگی و ترمیم پلک و همچنین عملهای جراحی زیبایی پلک از دیگر وظایف این پزشکان است.»
وی یادآور میشود: «با وجود اینکه اغلب چشمپزشکان هم میتوانند این گونه عملها را انجام دهند ولی مواردی مانند شکستگیهای حدقه چشم، تومورهایی که در حدقه چشم وجود دارند و جلو آمدن چشم بر اثر بیماری تیروئید از جمله مواردی هستند که فقط متخصصان اکولوپلاستیک قادر به تشخیص، جراحی و درمان آنها هستند.»
دکتر سالور میافزاید: «مردم بیشتر در مورد افتادگی پلک و تصادفهایی که منجر به شکستگیهایی در حدقه چشم شود، به ما مراجعه میکنند. البته چون مردم عادی اطلاع زیادی در این زمینه ندارند، همکاران چشمپزشک هستند که بیماران را به ما ارجاع میدهند.»
افتادگی پلک
دکتر سالور در باره بیماری افتادگی پلکها میگوید: «همه افتادگیهای پلک را نمیتوان طوری عمل کرد که زیبایی آن مثل پلک دیگر شود. در هر صورت پلک جزئی از چشم است. بنابراین عمل باید طوری انجام شود که به خود چشم صدمه نرسد. بعضی انواع افتادگیهای پلک به دلیل بیماریهای عمومی چشم ایجاد میشوند. به عنوان مثال در برخی موارد حرکت چشم در جهات مختلف مختل شده و پلک دچار افتادگی میشود. در برخی موارد نمیتوانیم پلک را خوب بالا ببریم چون با این کار پلک بسته نشده و به چشم آسیب میرسد. بنابراین در مواردی ممکن است از نظر زیبایی نتوان پلک را کاملا بالا برد.»
وی میافزاید: «در اغلب موارد که افتادگی خفیف است یا افتادگی ثانویه ایجاد میشود، این مساله قابل حل است. اما نکته مهم این است که عمل افتادگی پلک باید توسط چشمپزشک انجام شود، چون این مشکل مربوط به خود چشم است و در نتیجه بهتر است پزشکان متخصص چشم این جراحی را انجام دهند.»
سوختگی و چشم
سوختگیها نیز برای سلامت چشم مشکلاتی ایجاد خواهند کرد. دکتر سالور با ذکر این نکته که در برخی انواع سوختگیها خود چشم و قرنیه آسیب میبیند و در موارد دیگر چشمها سالم بوده ولی به پلکها صدمه میرسد، میگوید: «در مواردی که پلکها آسیب میبینند، اگر فرد اقدام به ترمیم پلک نکند، مشکلاتی جدیتر برای چشم ایجاد خواهد شد. ممکن است پلک آسیبدیده بسته نشود، در این صورت چشم آسیبی جدی خواهد دید. بنابراین سوختگی یا هر بیماری دیگری مانند بعضی فلجهای صورت که بر اثر آنها پلک بسته نمیشود، پیگیری جدی نیاز دارند.»
دبیر علمی بیستمین کنگره سراسری چشم پزشکی ایران میافزاید: «برای معالجه هر مشکلی که در اطراف چشم یعنی ناحیه پلک و ابرو و دور حدقه بروز میکند بهتر است به فوق تخصصهای چشم پزشکی مراجعه شود.»
مشکلات مادرزادی
دکتر سالور در توضیح مشکلات و بیماریهای مادرزادی چشم نیز میگوید: «افتادگی و تشکیل نشدن پلک از جمله مشکلات مادرزادی هستند که ممکن است به وجود آیند. در مواردی اطراف چشم، پلک تشکیل نمیشود. البته این مشکل انواع مختلفی دارد. اگر قسمتی از پلک تشکیل نشود، عمل جراحی راحتتر و البته موفقیتآمیزتر است. اما اگر پلک به طور کامل تشکیل نشده باشد، به طور معمول خود چشم هم ضایعه دارد. ولی در هر صورت آنها را هم میتوان ترمیم کرد.»
این پزشک متخصص در مورد افتادگی پلک در دوران کودکی به والدین هشدار میدهد و میگوید: «اگر والدین با افتادگی چشم مادرزادی در بچهها مواجه شدند، مراجعه به چشمپزشک را نادیده نگیرند. این افتادگی ممکن است باعث تنبلی چشم شود. به همین دلیل به هیچ وجه نباید مراجعه به چشمپزشک را فراموش کرد. در مورد خیلی از این افراد باید به سرعت و قبل از اینکه چشم تنبل شود، عمل جراحی انجام شود.»
دکتر سالور با اشاره به برگزاری بیستمین کنگره چشمپزشکی ایران که از 8 تا 11 آذر ماه در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار میشود، میگوید: «اطلاعات پزشکان در این کنگرهها به روز شده و با تکنیکهای جدید تشخیص و عملهای جراحی آشنا میشوند. در نتیجه بهتر میتوانند در خدمت مردم بوده و آنها را درمان کنند. بنابراین به دلیل پیشرفت دائم و سریع علوم، برگزاری چنین کنگرههایی ضروری به نظر میرسد.