عشق و دوستی

ناخن؛ زیبایی و بهداشت در کنار هم
ناخن‌ها به همان اندازه که لازم است زیبا به نظر برسند،به رسیدگی و بهداشت احتیاج دارند. مثلا هنگامی که در شرایط خوبی باشند، بازگو کننده سلامت عمومی بدن هستند.
بهداشت ناخن‌ها‌ تعریف مشخصی دارد، هنگام شستن دست زیر ناخن‌ها را هم تمیز کنید. هنگام استفاده از شوینده‌ها و انجام کارهای خانه از دستکش استفاده کنید تا ناخنتان آسیب نبیند و پاکیزه بماند.
به گفته پزشکان، اگر می‌خواهید ناخنتان شکننده نباشند، هفته‌ای 2 مرتبه و هر بار به مدت 5 دقیقه آنها را در روغن زیتون گرم بگذارید .
بهتر است زیاد از استون برای پاک کردن لاک استفاده نکنید، زیرا ناخن‌ها بر اثر استفاده مکرر از استون خشک و شکننده می‌شوند.
یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ناخن، خشکی یا ریش ریش شدن کناره ناخن است که به دلیل استفاده زیاد از مواد شوینده بخصوص درمیان زنان خانه‌دار رخ می‌دهد.
دکتر حسین طباطبایی، متخصص پوست و مو، کاهش کراتین (چربی) پوست و به تبع آن کاهش چربی ناخن را بر اثر شستشوی زیاد با مواد شوینده، دلیل شکنندگی ناخن می‌داند و می‌گوید: در زنان خانه‌دار و دارندگان ‌بعضی مشاغل که افراد با مواد شوینده سروکار دارند به دلیل استفاده زیاد از این مواد، چربی ناخن کاهش می‌یابد و کناره‌های پوست آن ریش‌ریش می‌شود که کندن پوست کناره‌های ناخن با دست سبب ایجاد عفونت و راهیابی میکروب به آن نقطه می‌شود.
گرفتن پوسته‌ها با ناخنگیر و خشک کردن کامل دست با حوله و همچنین استفاده از کرم‌های مرطوب‌کننده یا گلیسیرین و دستکش‌های محافظ از بروز این مشکل جلوگیری می‌کند.
دکتر طباطبایی، رعایت موارد بهداشتی درباره ناخن‌های پا را نیز یکی دیگر از موارد بهداشت ناخن می‌داند و به ایسنا می‌گوید: به دلیل این که پس از شستن پا، معمولا رطوبت بین انگشتان پا باقی می‌ماند و این رطوبت مستعد پرورش قارچ‌هایی در این محیط می‌شود که از موارد بیماری‌زاست و همچنین منجر به سفید شدن و لیچ شدن بین انگشتان پا می‌شود، بدیهی است برای پیشگیری از این مشکل باید پا را پس از شستن، خوب خشک کرده و سپس از جوراب و کفش استفاده کنید.
در افراد ورزشکار به دلیل تعریق زیاد در ناحیه پا، لازم است جوراب‌ها هر روز تعویض و پس از شستشو با آب و صابون، پا و بین انگشتان پا بخوبی خشک شود. زیرا تعریق به علت ایجاد محیط مرطوب برای رشد قارچ مناسب است.
ضربه‌های ناشی از سوهان زدن بیش از حد ناخن در مانیکور و پدیکور نیز یکی از دلایل شکنندگی ناخن است و باعث صدمه به ناخن و ایجاد خطوط و لکه‌های سفید روی ‌آن می‌شود.
همچنین ممکن است تمیز کردن زیر ناخن با سوهان ناخن در درازمدت باعث جدا شدن ناخن از بستر زیرین خود شود که در این صورت به دلیل جریان هوا در زیر ناخن، تغییر رنگ می‌دهد و به تخریب آن منجر می‌شود.
دکتر طباطبایی با بیان این که رنگ ناخن بر اثر استفاده زیاد از مواد پاک‌کننده لاک‌ ناخن تغییر و صدمه می‌بیند، می‌گوید: استفاده زیاد از استون به عنوان حل کننده لاک ناخن می‌تواند تغییر رنگ و شکنندگی آن را در پی داشته باشد. همچنین ناخن بلند نیز از دلایل ایجاد ضربه به آن است که طی کار روزمره اتفاق می‌افتد و باعث ایجاد خطوط طولی روی ناخن می‌شود.
ناخن مصنوعی، ممنوع
پژوهشگران علوم پزشکی، به زنان در مورد استفاده از ناخن‌های مصنوعی هشدار می‌دهند. محققان بر این باورند که ناخن‌های مصنوعی موجب نازک، شکننده و خرد شدن ناخن‌های طبیعی می‌شوند.
چسب به کار رفته برای چسباندن ناخن‌های مصنوعی روی ناخن‌های طبیعی، عامل اصلی فرسوده شدن ناخن‌هاست، این نوع چسب که ماده‌ای سمی است، مستقیما به ماده کراتین یعنی ماده اصلی تشکیل‌دهنده ناخن حمله کرده و آن را از بین می‌برد.
تغییر رنگ ناخن مهم‌ترین نشانه ابتلا به بیماری قارچ ناخن است و باید جدی گرفته شود. پس از بروز این نشانه، به مرور زمان ناخن‌ها دچار شکستگی، تخریب و ریزش می‌شوند
به گفته این محققان، ناخن‌های مصنوعی همچنین یکی از عوامل عفونت‌های باکتریایی در زیر ناخن‌های طبیعی است.
ناخن‌های مصنوعی از صمغ آکریلیک ساخته می‌شوند که این ماده باعث تحریک بافت‌های اطراف ناخن و ابتلای فرد به اگزما می‌شود.
به گزارش فارس، نتایج تحقیقات اخیر محققان علوم پزشکی همچنین حاکی از آن است که استفاده از ناخن‌های مصنوعی خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز افزایش می‌دهد، زیرا برای محکم کردن این نوع ناخن‌ها از لامپ‌هایی با نور ماورای بنفش استفاده می‌شود که بشدت برای سلول‌های پوستی خطرساز هستند.
بیماری‌های ناخنی
بیماری‌هایی مثل سوء‌تغذیه، کمبود پروتئین، نارسایی کلیه، دیابت و مصرف برخی داروها باعث اختلال در رشد ناخن می‌شود و تغییراتی در آنها ایجاد می‌کند. کمبود کلسیم و پروتئین اثر زیانباری در رشد و زیبایی ناخن‌ها دارند.
از طرفی پروتئین، کلسیم و آهن نقش زیادی در سلامت این عضو دارند. مثلا اگر ناخن‌هایتان زود به زود می‌شکند، خوردن شیر را فراموش نکنید و به تغذیه خود توجه داشته باشید. مقداری ژلاتین را در آبمیوه مخلوط کرده و بخورید. تغییرات کلی در فرم ناخن‌ها دلیل تغییرات متابولیکی بدن است، مثلا اگر ناخن‌هایتان به صورت کاسه‌ای درآمده و فرم خود را از دست داده حتما به پزشک مراجعه و علت آن را پیدا کنید.
تغییر رنگ ناخن، هشدار!
تغییر رنگ ناخن مهم‌ترین نشانه ابتلا به بیماری قارچ ناخن است و باید جدی گرفته شود. پس از بروز این نشانه، به مرور زمان ناخن‌ها دچار شکستگی، تخریب و ریزش می‌شوند.
در بیماری قارچ ناخن، قارچ‌ها در زیر ناخن رشد کرده و سبب تخریب صفحه ناخن و از دست دادن شفافیت آن می‌شوند. رطوبت زیاد، شستشوی مداوم دست‌ها یا عرق کردن زیاد دست‌ها از عوامل بروز و رشد قارچ ناخن است.
برخی بیماری‌های زمینه‌ای همچون بیماری دیابت نیز از عوامل زمینه‌ساز بروز بیماری قارچ ناخن است.
دکتر بهزاد بیژنی، عضو انجمن بیماری‌های عفونی ایران با اشاره به راه‌های پیشگیری از ابتلا به بیماری قارچ ناخن می‌گوید: برای پیشگیری از ابتلا به بیماری قارچ ناخن از نوع «درماتوفید»، باید از تماس با خاک و فردی که به این بیماری مبتلا شده، خودداری کرد. برای پیشگیری از ابتلا به قارچ «کاندیدا» نیز باید انگشتان دست و پا همیشه خشک نگه داشته شود.
این متخصص ادامه می‌دهد: تشخیص این بیماری تنها از طریق نمونه‌برداری ناخن و بافت اطراف آن امکان‌پذیر است.
درمان بیماری قارچ ناخن باید حتما تحت نظر پزشک و با تجویز داروهای خوراکی ضد قارچ انجام شود.به گفته وی، دوره درمان این بیماری طولانی مدت است و حداقل بین یک ماه و نیم تا 6 ماه زمان می برد.



| *| نوشته شده در یکشنبه 89/8/2 و ساعت 4:45 عصر توسط مهرناز | نظرات ( )